Pages

Saturday, 4 August 2012

BUDGET KE BANDUNG?

wah...kejap je dah masuk 15 Ramadhan kan...ada lagi separuh bulan je nak raya...persiapan aku tahun ni ala kadar sahaja...ada sepasang je baju kurung dan sir pun tak beli baju melayu dia,pakai je yang lama punya..SAVING! huhu

Ok la,aku nak list down sikit kos-kos yang terlibat masa bercuti ke Bandung aritu..so senang la korang nak  kira bujet pulak kalau tetiba rasa nak ke Bandung kan..

Tiket flight AA + Tax + Baggage = Rm280 untuk 2 pax...jadi,untuk seorang ialah Rm140


Hotel Orange homes = Rm430 untuk 3malam (4pax)
                                    = Rm430/4
                                    = Rm107 per pax, untuk 3 malam


Day 00
- Flight  = seperti di atas
- hotel = seperti di atas
- airport transfer  = FOC oleh pihak hotel

Day 01
- teksi ke Pasar Baru = rp25,000/4 = rp6,250
- beli kain+ tempah = rp300,000
- telekung bag (2nos) = rp55,000
- kasut kulit sapi = rp50,000
- makan lunch = rp23,000
- FM (satu paket,ada 6 biji) = rp20,000
- makan indomee = rp10,000
- makan malam = rp21,000
- hotel = seperti di atas
TOTAL = RP435,250 

Day 02
- van + supir = rp450,000/4 = rp112,500
- tiket masuk tangkuban perahu+parking = rp65,000
- lunch rumah makan sederhana = rp120,000/4 = rp30,000
- brownies 2nos = rp90,000
- jaket = rp250,000
- baju+seluar iqi = rp200,000 (bahagian aku je,sir beli kan tak kira ek)
- makan malam kat hotel = 30,000
- hotel = seperti di atas
TOTAL = RP777,500

Day 03
- Transfer hotel ke airport = rp50,000/4 = rp12,500
- airport tax = rp75,000
- Flight  = seperti di atas
TOTAL = RP87,500


TOTAL = RP1,300,250 = RM444.70 ,aku kira tukaran wang, 1rp = rm 0.000342

Grand total = Rm445 + Rm140 + Rm107
                    = Rm692


Ok,yang aku kira ni korang boleh panggil kos 'selfish' la..sebab ni semua kos untuk diri sendiri..tak termasuk kalau korang nak shopping kain batik untuk makcik-makcik ke, telekung untuk nenek ke...kira budget paling minima la ni...pandai-pandai la korang nak bawak duit banyak mana kan...macam aku,handbag pun aku tak beli, jeans pun aku tak beli, kemeja untuk kerja pun tak beli...sebab tu sikit je angkanya...sorila maklong, makngah semua..tak bawak kain batik untuk u'olls..nanti kita beli kat Langkawi jela eh..hee

Rm500, memang paling minima..termasuk hotel,makan,transport dan sikit duit shopping, kalau jenis semua benda nampak murah nak dibeli..kena la bawak satu guni..hihi..yang bab flight tiket tu,bolehlah book masa AA buat promo kan...aku bawak rm1000,so memang banyak la baki..sebabnya,nampak benda takut nak beli,sebab takut tempat lain lagi murah..alih-alih..semua tak beli..nyesal..so kalau korang nak ke bandung at least kena ada 3 hari, so hari ke tiga tu boleh la ulang ke mana-mana tempat untuk beli mana yang tak cukup tu...



1 comment:

  1. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete