Pages

Wednesday, 23 January 2013

my SPRING vacations

Aritu aku ada bagitahu, aku akan travel on spring season kan....Alhamdulillah...ada gak peluang nak ke obersea lagi..hee tapi tak la berderet macam yang hardcore traveller tu...huhu oh,lupa..spring vacation aku ni bukan satu...tapi ada dua...hee entah kenapa,tahun ni dua-dua tempat aku travel on spring kan..cukup la dua tempat je aku pergi,ni pun dah agak rabak poket aku..travel date aku lambat lagi,(1) bulan mei (2) bulan september...jadi sementara nak tunggu aku g jalan bulan mei,aku akan update kisah merapu aku jela kat blog..muahahahah...*sabar jelahh jemah oi...*

Ni BUNGA yang akan berkembang mekar pada ketika aku sampai disana..inshaallah,aku harap aku dapat la tengok..bukan senang nak kesana,lainla kalau aku o r a n g k a y a...boleh pergi 2,3 kali..hehe

cherry blossom 
tulips
Haa..agak-agak tau tak tempat aku nak g ni...?? korang jangan nampak tulips cakap aku nak g amsterdam pulak..aku pukul karang..hahaha ok lagi satu hint.....^_^

panda
kangaroo
*4gambar diatas ihsan google..to owner,jgn saman aku ye..
Drama sangat aku kan....poyyo semua ni,bak kata awie..hahah
Aku ke BEIJING pada hujung april membawa ke mei..dan akan ke SYDNEY+MELBOURNE tengah bulan september..Inshallah...Harap semua akan menjadi kenyataan..

Beijing, CHINA
Aku pergi dengan family aku..mak,ayah,adik-adik aku semua pergi..yang ke beijing ni aku amek ground tour..yela,bawak orang tua,takkan nak ajak naik public transport..bukan mak,ayah aku je yang tua..ada 2 orang makcik aku pergi dengan sorang kawan mak aku join sekali...so total ada 10 orang dewasa dengan 1orang kanak-kanak,anak aku la tu..hee yang bestnya,tour agency yang aku amek ni,dah la murah..dia siap bagi seorang free takyah bayar untuk tour tu,sebab group aku dah lebih 10 orang...terbaik kan..yang free tu aku la yang amek,sebab aku yang akan uruskan semua..kira leader la...takkan nak amek komisen lak kat makcik-makcik aku...huhu untuk 6h5m,harga pakej hanya rm500/pax..termasuk visa +tipping...murah kan...terbaik! sebenarnya,aku belum pun bayar pape lagi kat agency tu,buat masa ni aku just dah buat confirmation je...Harga tu tak termasuk tiket flight....tiket flight kitorang lebih kurang rm750 - rm850 laa..

Antara tempat-tempat yang akan dilawati mengikut itenerary,
*Tian An Men Square *Forbidden City * Silk Store * Niujie Mosque *Acrobatic Show *jade museum *great wall * Burning cream centre *Wang fu jing shopping street * night food market *summer palace *Nan Dou Ya Mosque * fresh water pearl centre *olympic stadium-bird's nest *yang guang jin jie market *panda zoo

Meh buat sedikit pembacaan,



Sydney + Melbourne, AUSTRALIA
Yang ni trip tak dijangka,sebab aku duk aim tempat lain...yang mana aku sepatutnya tunggu Matta Fair nak beli tiket flight,tapi asyik duk buat calculation..rasa macam tak mampu pulak,tengok tabung tak penuh-penuh..huhu so end-up terbeli la tiket ke Sydney ni...aku memang dah lama usha pasal Tesselaar Tulips Festival kat Melbourne,baca kat blog kak syarliz kott,jadi memang berniat nak ke Melbourne la..lepas tu konon banyak duit,nak travel skali ke sydney..huhu

Buat masa sekarang aku ada tiket KL-SYD je ni,tiket balik tak beli lagi..aku merembat masa AA 0'fare aritu..rm449 kl-syd....pastu usha Mel-kl..mak aih,rm1k..giler..terus tak beli...agak-agak kalau aku tunggu Matta Fair bulan 3 ni,dapat tak harga tiket Mel - KL dalam rm700 ???? harap-harap adalah...*cross fingers*

Trip ni,aku akan design my own itenerary...takpe,takpe,banyak masa lagi...tempat tidur pilihan haruslah, Malaysian Hall,sydney dan Malaysian Hall,melbourne..seperti semua blog yang aku baca,tidur kat MH..ok kat bawah ni,antara iteneray cadangan aku...

Sydney,
*Opera House *lepak circular quay * hard rock cafe *Paddy's market 
*Luna park *Tarooga Zoo *Sky walk
Aku ingat taknak g Blue Mountain,boleh tak...heheh
Melbourne,
*Great ocean tour *Tesselaar Tulips Festival * Federation Square *yarra river
*Queen Victoria Market *Flinder street.




Ok,aku tak habis study lagi...kena penuhkan ilmu didada dulu....
Korang,jangan pulak rasa aku nak menunjuk okeh..sekadar berkongsi adrenalin ke-excited-an aku...kepada kawan-kawan aku,kalau korang ajak aku shopping baju ke handbag ke,aku cakap takde duit tu paham-paham jela...tengah saving bagai nak rak ni..hee
oh satu lagi,kalau ada sesiapa nk ikut g Beijing or Aussie tu,boleh...sangat dialu-alukan...harga seperti dinyatakan...Kat melbourne tu,kalau ada geng lagi dua orang boleh sewa kereta macam kakiberangan buat..lagi jimat...heeeeeeee


17 comments:

  1. Adekah kite bakal bersenggolan di Melbourne september nanti ?? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini serius?? tix aku ke syd on 13sept..rancang on 17sept,ke mel...ko bila?? oh mari bersenggol-senggolan,cubit-cubitan kita..hahah

      Delete
  2. wah..untung la dapat pi...;)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...tapi belum p pon lagi...masih dalam perancangan..moga dipermudahkan..insyallah..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aza..leh tak email detail itirenary ke Beijing tu..mcm menarik jer..kalau tak ada hal leh ikut..ehehe..malu2 kucing sebenarnya..jarimanis76@gmail.com

      Delete
  4. wah..cukup menarik entry ni..bila baca bleh rasa yg penulis menulis dengan penuh perasaan gumbira...ahaha..mmg betul kalau nak travel ni persediaan awal perlu dibuat sama mcm aku..

    murah tu kalau ground pakej RM500/pax..teringin nak join sekali ke Beijing tu walhal dah pegi..eheheh..boleh ker?..klau ke melbourne tu tak sempat nk join coz baru balik dari syd on 02 sept..huhuhu..idok pun..beli tiket murah ke melbourne pastu leh sewa keta..jimat sikit..ahaha..idea gila..mcm anak jutawan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow ke syd juga...boleh pinam itenerary nanti..hehe aku dh email yg beijing tu,nak bc stori ko dulu,amek feelllll...

      Delete
  5. wowwwwwwwwwwwww..
    jeles aku nengok tulip tu... bertabah ler aku yg memang tak de peluang nak ke sana time tulip berkaler-kaler tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa..jgn la ckp x mampu..jom la join..tp uolls travel list berderet kan,mencik tau..

      Delete
    2. ala....... iols taun ni tak berapa banyak travel.. sedar diri sebab poket dah makin menipiss... ces.

      Delete
  6. seronok2!! hehe. teringin gak gi aussie tapi cek poket x tebal.ahaha. currency dy mahal. nz je yg ai dh lepas.

    bila dah beli tiket flite kat tangann mmg time gajii xleh nak enjoy shopping bagai . savings utk kepuasan berganda! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. HJ
      aku dh try buat kira-kira bujet ke nz ngan aussie..2x5 je..yang ke NZ tiket flight mahal nak mati,mcm nak g paris..tp currency murah dr aussie..yang aussie tu,sib baik je ada AA kan...kalau tak,mampuih aku tak g..hahaha

      kepuasan kita adalah bila dapat berjalan kannn..they'all yang suka shooping tu,lantak kan mereka..hahahah

      Delete
  7. bestnya...bru blk dr sydney...stay kt MH 4 mlm then 1 mlm kt travelodge hotel... plan nk g melbourne hjg thn ni...tp x bli lg tiket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi amey...
      seronokkk nyee dah dapat jejak ostralia...
      aku x dpt g la,this coming sept,nak deliver baby..hehe burn tiket aku.....uwaaaaaaaa..sob..sob...

      Delete
  8. salam. sesiapa nak ke perth atau NZ contact mahira holiday homes and car rental pty ltd (australia) . i pernah ke perth pakai service diaorg. they have well equipped bungalow dengan semua fasiliti tersedia. memang bagus dan selasa. boleh masak dan ada garden dan tempat bermain untuk anak2.kami pernah menginap di holiday homes mereka. subhannallah mereka sgt baik dan peramah. org islam malaysia yang bermastautin di sana. so baru2 ni we went to south island NZ yg diorganized oleh mereka. Ya Allah sesungguhnya NZ memang antara negara tercantik didunia. mereka buat road trip yang sgt menarik. i pernah tanya dengan travel agent, mereka caj ground arrangement sahaja sudah cecah RM9000+ . tapi pakej 10hari 9 mlm ke NZ memang sgt berbaloi dengan mahira holiday homes. i surely recommend pada my friends and family dan pada sesiapa yg ingin ke perth dan NZ. anak owner ada di KL. 0123360098.

    ReplyDelete